Inloggen
Klantbeoordeling 9,0
Logo Karsten Caravanmakelaardij

Een caravan kopen: Waar moet je op letten en hoe bepaal je welke caravan bij je past?

Op het moment dat je besluit een caravan te gaan kopen en begint met oriënteren komt er veel op je af. Het kan dan zomaar zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom legt caravanmakelaar Patrick je in deze video uit waar je zoal op moet letten als je een caravan gaat kopen. 

Selectiecriterium 1: Het gewicht van de caravan

Één van de belangrijkste selectiecriteria is het gewicht van de caravan. Het zou immers zonde zijn als je na dagen of zelfs weken zoeken eindelijk je droomcaravan hebt gevonden en dat vervolgens blijkt dat je die helemaal niet mag trekken. Dan kom je niet ver. Daarom is het van belang eerst eens uit te zoeken hoeveel kilo de caravan die je wilt aanschaffen maximaal mag wegen. Dit hangt af van 2 factoren: de maximale trekkracht van de auto en het rijbewijs waarover je beschikt. 

Om vast te stelen hoe zwaar de caravan die je wilt gaan kopen mag zijn is het dus eerst van belang om uit te zoeken hoeveel je auto mag trekken. Dit kun je terugvinden op het kentekenbewijs van de auto. Hier staat onder het kopje "Aanhangwagen geremd" het gewicht wat de auto maximaal mag trekken. Stel dat hier 1500kg. staat dan moeten we dus op zoek naar een caravan die maximaal 1500kg. mag wegen. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Stel dat je droomcaravan maximaal 1600kg mag wegen en hij weegt leeg slechts 1100kg ("Massa Ledig Voertuig"), dan kun je ervoor kiezen om het maximaal gewicht op kenteken terug te laten zetten naar 1500kg. Je houdt dan evengoed 400kg laadvermogen over en volgens de wet mag je de caravan dan achter de trekauto vervoeren. Is het leeggewicht van de caravan bijvoorbeeld 1350kg. dan zouden we dit afraden, aangezien je dan bijna niets meer in de caravan mee kunt nemen. Meer informatie hierover vindt je in onze video over het rijbewijs. Het aanpassen van het maximaal gewicht kan eenvoudig via de website van de RDW geregeld worden.

Een ander aspect wat van invloed is op het maximum gewicht wat je mag trekken is het rijbewijs waarover je beschikt. Ben je alleen in het bezit van een B rijbewijs dan moet je er op letten dat de "Toegestane Maximum Massa" van de auto en de Toegestane Maximum Massa van de caravan gezamenlijk niet boven de 3500kg. uitkomen. Deze informatie kun je terugvinden op het kentekenbewijs van de auto en op het kentekenbewijs (of in de advertentie) van de caravan. Komen deze twee Toegestane Maximum Massa's boven de 3500kg. uit dan heb je een BE rijbewijs nodig. Over de regels omtrent het rijbewijs hebben we een aparte video gemaakt. Deze kun je hier terugvinden. 

Selectiecriterium 2: Wat is je budget?

Nu je weet wat het maximale gewicht mag zijn van je toekomstige caravan is het ook wel handig om voor jezelf een budget vast te stellen. De ervaring leert dat wanneer je zonder duidelijke kaders begint te zoeken, je op steeds mooiere, jongere, completere en luxere caravans uit komt. Hiermee overschrijdt je steeds meer het bedrag dat je aanvankelijk wellicht in gedachten had om aan een caravan uit te geven. Het risico is dat je hierdoor verwend raakt en jezelf gek maakt met de mooiste caravans, die uiteindelijk niet realistisch binnen je budget haalbaar zijn. Door vooraf dus goed je budget af te bakenen kan je ook gaan zoeken binnen de budgetgrenzen. Op veel websites kan je namelijk zoeken in een bepaalde prijsklasse, waardoor je alleen relevante advertenties te zien krijgt. Met de selectiecriteria "maximaal gewicht" en "budget" wordt de selectie uit het totale aanbod al aanzienlijk kleiner. 

Selectiecriterium 3: Welke indeling zoek je?

Bij de zoektocht naar je droomcaravan is het goed om vooraf te bepalen welke indeling het meest praktisch is voor jouw situatie. Ga je alleen of met twee personen op reis of heb je een (samengesteld) gezin met vier kinderen? Ga je vooral rondtrekken of wil je de caravan op een seizoensplaats gebruiken? Wil je graag vaste slaapplaatsen met lattenbodems en comfort matrassen of wil je de flexibiliteit van een zitgroep die is om te bouwen tot bed? En als je dan een vast bed wilt, wil je dan een bed in de lengte, een bed in de breedte of juist twee aparte bedden voor comfortabel in- en uitstappen? Wil je een toiletruimte met toilet in de caravan of vind je dit zonde van de ruimte? Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos, maar denk voor jezelf goed na hoe je de caravan wilt gaan gebruiken en welke indeling daarbij praktisch is. 

Selectiecriterium 4: Persoonlijke smaak

Wanneer je op zoek bent gegaan en een caravan hebt gevonden met de juiste indeling, die binnen je budgetgrenzen valt en die je ook nog eens met je auto kan trekken dan komt je persoonlijke smaak om de hoek kijken. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je een caravan mooi vindt en er een goed gevoel bij hebt. Ga je een caravan bezichtigen? Dan bepaal je (onbewust) vaak in de eerste 5 seconden al of je de caravan wel of niet wilt kopen. Vooral als het hem niet is dan voel en zie je dit al snel. Knap je niet direct op de caravan af, dan is het een serieuze kanshebber en dan is het van belang om de caravan eens écht kritisch te gaan bekijken. Waar je dan op moet letten leggen we in een aparte video aan je uit.

Selectiecriterium 5: Selecteer op de basis, niet op accessoires

Bij het zoeken naar een caravan hebben mensen vaak de neiging om te zoeken op accessoires. Ze zoeken dan bijvoorbeeld een caravan met een airco of met een caravanmover en vullen dit als selectiecriterium in. Het voordeel hiervan is dat je slechts een kleine selectie krijgt met relevant aanbod. Dit zoekt makkelijker, maar het nadeel is dat je de kans loopt dat je droomcaravan buiten de selectie valt en je die dus niet gaat vinden. Stel dat er een caravan wordt aangeboden die werkelijk alles heeft wat je zoekt, behalve die airco. Dan ga je die caravan nooit vinden als je zoekt op een caravan met airco, terwijl een airco een accessoire is die prima achteraf kan worden ingebouwd of opgebouwd. Het zou zonde zijn als je door een te strikte selectie je droomcaravan misloopt dus hou hier bij het zoeken rekening mee. 

Tot slot: Neem rustig de tijd en neem een overwogen beslissing 

Als laatste aankooptip willen we je meegeven: Ga niet over één nacht ijs en neem een overwogen beslissing. De aankoop van een caravan is immers een hele uitgave dus neem hiervoor rustig de tijd. Met alle hiervoor genoemde tips en criteria zal je in staat zijn een goede selectie te maken van relevante caravans en wij raden je dan ook aan om verschillende caravans uit die selectie te bezichtigen voordat je daadwerkelijk tot aanschaf van een caravan overgaat. 

Wij wensen je heel veel succes! 

Hoe kan ik het beste mijn caravan verkopen? Aan de dealer, particulier of via een caravanmakelaar?
Je caravan verkopen, dit kan je op veel verschillende manieren doen. Zo kan je je caravan verkopen aan de dealer waar je al jaren klant bent of aan een handelaar/inkoper. Je kunt het natuurlijk zelf particulier regelen, óf de caravan verkoop uitbesteden aan een caravanmakelaar. Wat van iedere optie de voordelen en nadelen zijn legt caravanmakelaar Patrick je in deze video uitgebreid uit. 1. Je caravan verkopen aan een caravanhandelaar / inkoper Wanneer je je caravan snel wilt verkopen dan kun je een caravanhandelaar benaderen of een inkoper via één van de inkoop platformen op internet. Het voordeel van deze optie is dat je snel kunt verkopen, direct het geld en het vrijwaringsbewijs beschikbaar hebt. Het nadeel is echter dat je de inkoper / handelaar niet kent dus dat het niet zo vertrouwd voelt als het verkopen aan je eigen dealer. Een ander belangrijk nadeel is dat je een prijs voor de caravan ontvangt die ver beneden de werkelijke marktwaarde van de caravan ligt.  2. Je caravan verkopen aan de merkdealer Een andere optie om je caravan te verkopen is natuurlijk het verkopen van je caravan aan je eigen merkdealer. Dit adres is over het algemeen vertrouwd omdat je hier...
Caravan gekocht of verkocht? Check deze tips voor een veilige betaling!
In deze video legt caravanmakelaar Patrick uit welke manieren er zijn om de betaling van de caravan te regelen. Van contante betaling tot betaling via een derdengeldenrekening van Notarieel Betalen, Patrick legt per manier uit wat de voor- en nadelen zijn. Zo kan je voor jezelf bepalen wat het beste voelt voor jou en zorg je er in ieder geval voor dat de betaling van je caravan veilig en goed verloopt!Optie 1: Contante betalingDe meest ouderwetse manier van betalen is natuurlijk middels een contante betaling. Het voordeel hiervan is dat je gelijk 'boter bij de vis' hebt. Je ontvangt direct je geld en kunt gelijk kunt oversteken. Het nadeel van een contante betaling is natuurlijk het risico dat je met dubieuze kopers te maken hebt. Het zou kunnen zijn dat ze je na de levering en overschrijving nogmaals bezoeken om je van je geld te beroven, of dat ze hiervoor iemand anders inschakelen. Zorg er daarom voor dat je bij een levering met contante betaling in ieder geval nooit alleen bent en dit alleen doet bij een koper die je al eens hebt gezien en vertrouwd. Een ander risico bij contante betaling is het ontvangen van vals geld. Wanneer je het geld...
Het kentekenbewijs: Een papieren kentekenbewijs of een kentekencard? Welke delen heb ik nodig?
Het kentekenbewijs van de caravan: Hoe werkt dat ook alweer? Wat is het verschil tussen het papieren kentekenbewijs en de kentekencard? En welke delen heb je nodig om het kenteken over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar? In deze video legt caravanmakelaar Patrick je uit wat je precies nodig hebt en waar je op moet letten voordat je het kenteken gaat overschrijven. Caravan verkocht? Dan moet het kenteken worden overgeschreven! Wanneer je je caravan hebt verkocht en je hebt jezelf ervan overtuigd dat het verkoopbedrag daadwerkelijk op je bankrekening is bijgeschreven dan moet bij de overdracht van de caravan ook het kenteken worden overgeschreven. Dit levert soms nog wel eens wat gedoe op omdat niet iedereen weet wat je hier ook alweer bij nodig hebt. Logisch ook, want met dit soort zaken heb je over het algemeen niet dagelijks te maken. Om ervoor te zorgen dat de overschrijving en aflevering soepel verloopt is het raadzaam te controleren of je alle benodigde delen van het kentekenbewijs paraat hebt. Welke delen dit zijn, leggen wij je in de video en het vervolg van deze tekst uit.  Overigens is niet iedere caravan voorzien van een eigen kenteken. Kleinere caravans met een Toegestane Maximum Massa...
Een caravan kopen: Kopen bij de dealer, bij een handelaar, particulier of bij een caravanmakelaar?
Wanneer je besluit een caravan te kopen kun je dit natuurlijk op verschillende manieren doen. Je kunt een caravan kopen bij de dealer, bij een handelaar, bij een erkend bedrijf, bij een particulier of je kunt je caravan kopen bij een caravanmakelaar. In deze video legt caravanmakelaar Patrick aan je uit wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende opties, zodat jij kan bepalen wat er het beste bij jou past.  Een caravan kopen bij de caravan dealer Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe caravan dan kom je vaak al automatisch bij de merkdealer terecht. De fabrikant maakt immers gebruik van het dealernetwerk om de nieuwe caravans op de markt te brengen. Maar ook voor het kopen van een gebruikte caravan kun je bij de dealer terecht. Vaak zijn de gebruikte caravans die de dealer aanbiedt inruil caravans, maar soms koopt de dealer ook actief gebruikte caravans in.  Het voordeel van een caravan kopen bij een dealerbedrijf is dat dit in de meeste gevallen een goed en vertrouwd gevoel geeft. Meestal krijg je bij de dealer ook nog 6 maanden of een jaar garantie op je gebruikte caravan en dat geeft natuurlijk een veilig gevoel. Het nadeel...
Een caravan kopen: Waar moet ik op letten als ik een caravan ga kopen? Praktische tips van een caravanmakelaar!
Waar moet ik op letten als ik een caravan ga kopen? Dat is een vraag die veel (beginnende) caravankopers bezig houdt en die ons dan ook regelmatig wordt gesteld. In deze video geeft caravanmakelaar Patrick praktische tips over waar je op moet letten wanneer je bij een caravan gaat kijken. Hij geeft tips over belangrijke inspectiepunten bij het exterieur en hij vertelt ook waar je op moet letten bij het interieur. Zo kom je bij een bezichtiging van een caravan goed beslagen ten ijs. Veilig een caravan kopen bij een dealer of erkend bedrijf Wanneer je een caravan gaat kopen bij een merkdealer of bij een erkend bedrijf dan wordt deze caravan over het algemeen geleverd met een vorm van garantie. Je kunt er dan in de meeste gevallen vanuit gaan dat de betreffende caravan goed is nagekeken en indien er na aankoop toch mankementen zijn dan kun je hiermee terug naar de dealer. Dit geeft een vertrouwd gevoel en hier hoef je zelf dan over het algemeen ook minder kritisch naar de technische staat van de caravan te kijken. Dit in tegenstelling tot wanneer je een caravan gaat kopen bij een handelaar of een particulier. Je koopt de caravan dan zonder enige vorm...

Weektoppers