Inloggen
Klantbeoordeling 9,0
Logo Karsten Caravanmakelaardij

Caravan gekocht of verkocht? Check deze tips voor een veilige betaling!

In deze video legt caravanmakelaar Patrick uit welke manieren er zijn om de betaling van de caravan te regelen. Van contante betaling tot betaling via een derdengeldenrekening van Notarieel Betalen, Patrick legt per manier uit wat de voor- en nadelen zijn. Zo kan je voor jezelf bepalen wat het beste voelt voor jou en zorg je er in ieder geval voor dat de betaling van je caravan veilig en goed verloopt!

Optie 1: Contante betaling

De meest ouderwetse manier van betalen is natuurlijk middels een contante betaling. Het voordeel hiervan is dat je gelijk 'boter bij de vis' hebt. Je ontvangt direct je geld en kunt gelijk kunt oversteken. Het nadeel van een contante betaling is natuurlijk het risico dat je met dubieuze kopers te maken hebt. Het zou kunnen zijn dat ze je na de levering en overschrijving nogmaals bezoeken om je van je geld te beroven, of dat ze hiervoor iemand anders inschakelen. Zorg er daarom voor dat je bij een levering met contante betaling in ieder geval nooit alleen bent en dit alleen doet bij een koper die je al eens hebt gezien en vertrouwd. Een ander risico bij contante betaling is het ontvangen van vals geld. Wanneer je het geld wilt storten blijkt ineens dat er valse biljetten tussen zitten. Vaak is de verkoper al gevlogen en niet meer te traceren, dus zo loop je een groot geldbedrag mis. Nog niet zo lang geleden zou het een optie zijn geweest om met de kopers gezamenlijk naar een bank kantoor te gaan met een storingsautomaat en ter plekke het geld op je bankrekening te storten. Op die manier kon je het risico op valse biljetten uitsluiten. Tegenwoordig is dit lastiger, want in de meeste gevallen hebben de banken dit proces ondergebracht bij "Geldmaat". Afhankelijk van welke bank je hebt geldt er een stortingslimiet van tussen de € 3.000,- en € 5.000,- per dag. Zo kan het dus zijn dat je meerdere keren achter elkaar naar de stortingsautomaat moet en vaak worden hier per storting ook nog hoge kosten voor berekend. Zoek dit dus van te voren even goed uit. Als het aan ons ligt kun je beter kiezen voor één van de andere betalingsopties. 

Optie 2: betalen via Een bankoverschrijving

Het voordeel van betaling via een bankoverschrijving is dat het kans op beroving een stuk kleiner is en dat je ook niet het risico loopt dat je wordt betaald met valse biljetten. Het is bij een bankoverschrijving alleen wel van belang dat je jezelf ervan overtuigd dat het volledige geldbedrag daadwerkelijk op je bankrekening staat voordat je de caravan meegeeft. Gelukkig worden de meeste bankoverschrijvingen via internetbankieren tegenwoordig realtime verwerkt. Dat wil zeggen dat je een bijschrijving vrijwel direct op je bankrekening hebt staan. Toch kan het wel eens voorkomen dat er van de ene naar de andere bank een iets langere tijd overheen gaat. Zeker bij grotere bedragen, omdat deze er nog wel eens worden uitgepikt door de 'fraude detectie' van de banken die daar tegenwoordig erg streng in zijn. In dat geval is het altijd zaak om te wachten met leveren totdat het geld daadwerkelijk op je bankrekening is bijgeschreven. 

Ook bij een bankoverschrijving loop je namelijk het risico om opgelicht te worden. Zo zijn er gevallen bekend waarbij oplichters een nep internetbankieren app op hun telefoon hadden geïnstalleerd en aan verkopers ter plekke lieten zien dat zij het geld overmaakten. Op hun app was het verkoopbedrag netjes van de bankrekening afgeschreven en de verkopers die gaven te goeder trouw hun caravan alvast mee. Het verkoopbedrag werd echter nooit bijgeschreven en zo bleven de verkopers gedupeerd achter.

Optie 3: Betalen door middel van een betaalverzoek

Een nog iets modernere optie is de betaling regelen via een betaalverzoek of een Tikkie. Dit betaalverzoek kun je zelf aanmaken via je eigen internetbankieren omgeving en hierbij heb je dus zelf de controle in handen. Omdat je dit via je eigen internetbankieren omgeving regelt is dit vertrouwd en je krijgt ook direct een bevestiging zodra er betaald is. Op deze manier loop je dus minder risico dan bij een bankoverschrijving en een betaalverzoek is direct aan te maken waardoor je ook gelijk kunt oversteken. 

Optie 4: De betaling en levering overlaten aan een caravanmakelaar

Een laatste optie is de betaling en levering van de caravan overlaten aan een caravanmakelaar. Een caravanmakelaar die is aangesloten bij Caravanmakelaaronlinen.nl werkt met een derdengeldenrekening van Notarieel Betalen. Hierbij worden de koper en verkoper geïdentificeerd en wordt de betaling ontvangen en uitbetaald vanaf een derdengeldenrekening, onder toezicht van een notaris. Dit geeft een koper zekerheid van levering en een verkoper zekerheid van betaling. Zelfs als de Caravanmakelaar in de tussentijd bijvoorbeeld failliet gaat. Deze optie geeft dus extra zekerheid en veiligheid, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Hoe hoog dit prijskaartje is verschilt per caravanmakelaar. 

Kortom, eerst het geld op de bankrekening of zekerheid van betaling door tussenkomst van een makelaar en dan pas overgaan tot levering van de caravan en de overschrijving van het kenteken.

Hoe kan ik het beste mijn caravan verkopen? Aan de dealer, particulier of via een caravanmakelaar?
Je caravan verkopen, dit kan je op veel verschillende manieren doen. Zo kan je je caravan verkopen aan de dealer waar je al jaren klant bent of aan een handelaar/inkoper. Je kunt het natuurlijk zelf particulier regelen, óf de caravan verkoop uitbesteden aan een caravanmakelaar. Wat van iedere optie de voordelen en nadelen zijn legt caravanmakelaar Patrick je in deze video uitgebreid uit. 1. Je caravan verkopen aan een caravanhandelaar / inkoper Wanneer je je caravan snel wilt verkopen dan kun je een caravanhandelaar benaderen of een inkoper via één van de inkoop platformen op internet. Het voordeel van deze optie is dat je snel kunt verkopen, direct het geld en het vrijwaringsbewijs beschikbaar hebt. Het nadeel is echter dat je de inkoper / handelaar niet kent dus dat het niet zo vertrouwd voelt als het verkopen aan je eigen dealer. Een ander belangrijk nadeel is dat je een prijs voor de caravan ontvangt die ver beneden de werkelijke marktwaarde van de caravan ligt.  2. Je caravan verkopen aan de merkdealer Een andere optie om je caravan te verkopen is natuurlijk het verkopen van je caravan aan je eigen merkdealer. Dit adres is over het algemeen vertrouwd omdat je hier...
Het kentekenbewijs: Een papieren kentekenbewijs of een kentekencard? Welke delen heb ik nodig?
Het kentekenbewijs van de caravan: Hoe werkt dat ook alweer? Wat is het verschil tussen het papieren kentekenbewijs en de kentekencard? En welke delen heb je nodig om het kenteken over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar? In deze video legt caravanmakelaar Patrick je uit wat je precies nodig hebt en waar je op moet letten voordat je het kenteken gaat overschrijven. Caravan verkocht? Dan moet het kenteken worden overgeschreven! Wanneer je je caravan hebt verkocht en je hebt jezelf ervan overtuigd dat het verkoopbedrag daadwerkelijk op je bankrekening is bijgeschreven dan moet bij de overdracht van de caravan ook het kenteken worden overgeschreven. Dit levert soms nog wel eens wat gedoe op omdat niet iedereen weet wat je hier ook alweer bij nodig hebt. Logisch ook, want met dit soort zaken heb je over het algemeen niet dagelijks te maken. Om ervoor te zorgen dat de overschrijving en aflevering soepel verloopt is het raadzaam te controleren of je alle benodigde delen van het kentekenbewijs paraat hebt. Welke delen dit zijn, leggen wij je in de video en het vervolg van deze tekst uit.  Overigens is niet iedere caravan voorzien van een eigen kenteken. Kleinere caravans met een Toegestane Maximum Massa...
Een caravan kopen: Kopen bij de dealer, bij een handelaar, particulier of bij een caravanmakelaar?
Wanneer je besluit een caravan te kopen kun je dit natuurlijk op verschillende manieren doen. Je kunt een caravan kopen bij de dealer, bij een handelaar, bij een erkend bedrijf, bij een particulier of je kunt je caravan kopen bij een caravanmakelaar. In deze video legt caravanmakelaar Patrick aan je uit wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende opties, zodat jij kan bepalen wat er het beste bij jou past.  Een caravan kopen bij de caravan dealer Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe caravan dan kom je vaak al automatisch bij de merkdealer terecht. De fabrikant maakt immers gebruik van het dealernetwerk om de nieuwe caravans op de markt te brengen. Maar ook voor het kopen van een gebruikte caravan kun je bij de dealer terecht. Vaak zijn de gebruikte caravans die de dealer aanbiedt inruil caravans, maar soms koopt de dealer ook actief gebruikte caravans in.  Het voordeel van een caravan kopen bij een dealerbedrijf is dat dit in de meeste gevallen een goed en vertrouwd gevoel geeft. Meestal krijg je bij de dealer ook nog 6 maanden of een jaar garantie op je gebruikte caravan en dat geeft natuurlijk een veilig gevoel. Het nadeel...
Een caravan kopen: Waar moet je op letten en hoe bepaal je welke caravan bij je past?
Op het moment dat je besluit een caravan te gaan kopen en begint met oriënteren komt er veel op je af. Het kan dan zomaar zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom legt caravanmakelaar Patrick je in deze video uit waar je zoal op moet letten als je een caravan gaat kopen.  Selectiecriterium 1: Het gewicht van de caravan Één van de belangrijkste selectiecriteria is het gewicht van de caravan. Het zou immers zonde zijn als je na dagen of zelfs weken zoeken eindelijk je droomcaravan hebt gevonden en dat vervolgens blijkt dat je die helemaal niet mag trekken. Dan kom je niet ver. Daarom is het van belang eerst eens uit te zoeken hoeveel kilo de caravan die je wilt aanschaffen maximaal mag wegen. Dit hangt af van 2 factoren: de maximale trekkracht van de auto en het rijbewijs waarover je beschikt.  Om vast te stelen hoe zwaar de caravan die je wilt gaan kopen mag zijn is het dus eerst van belang om uit te zoeken hoeveel je auto mag trekken. Dit kun je terugvinden op het kentekenbewijs van de auto. Hier staat onder het kopje "Aanhangwagen geremd" het gewicht wat de auto maximaal mag trekken. Stel dat...
Een caravan kopen: Waar moet ik op letten als ik een caravan ga kopen? Praktische tips van een caravanmakelaar!
Waar moet ik op letten als ik een caravan ga kopen? Dat is een vraag die veel (beginnende) caravankopers bezig houdt en die ons dan ook regelmatig wordt gesteld. In deze video geeft caravanmakelaar Patrick praktische tips over waar je op moet letten wanneer je bij een caravan gaat kijken. Hij geeft tips over belangrijke inspectiepunten bij het exterieur en hij vertelt ook waar je op moet letten bij het interieur. Zo kom je bij een bezichtiging van een caravan goed beslagen ten ijs. Veilig een caravan kopen bij een dealer of erkend bedrijf Wanneer je een caravan gaat kopen bij een merkdealer of bij een erkend bedrijf dan wordt deze caravan over het algemeen geleverd met een vorm van garantie. Je kunt er dan in de meeste gevallen vanuit gaan dat de betreffende caravan goed is nagekeken en indien er na aankoop toch mankementen zijn dan kun je hiermee terug naar de dealer. Dit geeft een vertrouwd gevoel en hier hoef je zelf dan over het algemeen ook minder kritisch naar de technische staat van de caravan te kijken. Dit in tegenstelling tot wanneer je een caravan gaat kopen bij een handelaar of een particulier. Je koopt de caravan dan zonder enige vorm...

Weektoppers