Inloggen
Klantbeoordeling 9,0
Logo Karsten Caravanmakelaardij

Het kentekenbewijs: Een papieren kentekenbewijs of een kentekencard? Welke delen heb ik nodig?

Het kentekenbewijs van de caravan: Hoe werkt dat ook alweer? Wat is het verschil tussen het papieren kentekenbewijs en de kentekencard? En welke delen heb je nodig om het kenteken over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar? In deze video legt caravanmakelaar Patrick je uit wat je precies nodig hebt en waar je op moet letten voordat je het kenteken gaat overschrijven.

Caravan verkocht? Dan moet het kenteken worden overgeschreven!

Wanneer je je caravan hebt verkocht en je hebt jezelf ervan overtuigd dat het verkoopbedrag daadwerkelijk op je bankrekening is bijgeschreven dan moet bij de overdracht van de caravan ook het kenteken worden overgeschreven. Dit levert soms nog wel eens wat gedoe op omdat niet iedereen weet wat je hier ook alweer bij nodig hebt. Logisch ook, want met dit soort zaken heb je over het algemeen niet dagelijks te maken. Om ervoor te zorgen dat de overschrijving en aflevering soepel verloopt is het raadzaam te controleren of je alle benodigde delen van het kentekenbewijs paraat hebt. Welke delen dit zijn, leggen wij je in de video en het vervolg van deze tekst uit. 

Overigens is niet iedere caravan voorzien van een eigen kenteken. Kleinere caravans met een Toegestane Maximum Massa tot 750kg. hebben geen eigen kenteken en hierbij is dus ook geen kentekenbewijs aanwezig. Deze caravans staan niet op naam van de eigenaar geregistreerd en kun je na betaling dus zo aan de kopers meegeven. De kopers moeten dan een witte kentekenplaat met het kenteken van de trekauto op de caravan aanbrengen. Voor alle caravans met een Toegestane Maximum Massa van boven de 750kg. geldt dat ze wel van een eigen kenteken zijn voorzien. Deze caravans hebben dan ook een eigen gele kentekenplaat en een kentekenbewijs dat bij verkoop moet worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. 

Een papieren kentekenbewijs of een kentekencard?

Het kentekenbewijs van een caravan kan nog een ouderwets papieren kentekenbewijs zijn of de modernere kentekencard. Is de caravan geleverd of overgeschreven na 1 januari 2014? Dan zal er bij de caravan een kentekencard aanwezig zijn. De kentekencard is namelijk vanaf die datum ingevoerd en sindsdien worden de papieren kentekens langzaam aan uitgefaseerd en vervangen door deze plastic kentekenpas op creditcard formaat. Voor alle caravans die zijn geleverd vóór 1 januari 2014 en die na die tijd ook niet meer zijn overgeschreven geldt dat ze nog voorzien zijn van een papieren kentekenbewijs. Deze twee varianten verschillen behoorlijk van elkaar dus we zullen ze beiden apart behandelen. Te beginnen met het papieren kenteken. 

Het papieren kentekenbewijs bestaat uit drie delen

De 'ouderwetse', papieren variant van het kentekenbewijs bestaat uit drie verschillende delen. Allereerst is er het "Kenteken deel I" wat later ook wel "Kenteken deel 1A" werd genoemd. Op dit deel van het kentekenbewijs staan alle voertuig kenmerken vermeld zoals het merk, de handelsbenaming, het chassisnummer, de gewichten en afmetingen. Dit deel is net zo groot als een half A4-tje.

Het tweede deel dat je nodig hebt is het "Tenaamstellingsbewijs", wat ook wel "Kenteken deel II" of "Kenteken deel 1B" genoemd wordt. Op dit deel, dat net zo groot is als een kwart A4-tje, staan de gegevens van de eigenaar vermeld. Het gaat dan om de naam en adres gegevens. Ook de datum van de tenaamstelling staat vermeld. Deze twee delen hoor je eigenlijk altijd bij je te hebben als je met de caravan onderweg bent. Het kan geen kwaad om deze delen gezamenlijk bijvoorbeeld in het dashboard kastje van de auto te bewaren, want als iemand deze delen steelt dan kunnen ze hier niets mee. Voor de overschrijving van het kentekenbewijs heb je namelijk ook nog het derde deel nodig.

Dit is het oude "Deel 3" wat later "Kenteken deel II" met als toevoeging voor de duidelijkheid "Overschrijvingsbewijs" werd genoemd. De benamingen die tussen de "" staan die staan ook op de achterkant van de verschillende delen van het kentekenbewijs vermeld. Als je alle drie deze delen bij elkaar legt vormt het gezamenlijk een compleet A4-tje en hiermee kun je het kenteken dus gaan overschrijven bij het RDW kenteken loket. 

Het kentekenpasje en de tenaamstellingscode 

Heb je met een caravan te maken die na 1 januari 2014 is overgeschreven of geregistreerd, dan zal bij deze caravan een kentekenpasje aanwezig zijn. Dit kenteken pasje is net zo groot als je PIN pas en bevat een chip waarop alle voertuig informatie aanwezig is. Verder is op dit pasje aanzienlijk minder ruimte voor voertuig kenmerken, dus specifieke informatie zoals bijvoorbeeld de afmetingen zijn hierop niet meer vermeld. Mocht je deze willen opzoeken dan kun je de informatie heel eenvoudig terug vinden in de openbare database van de RDW. 

Wanneer je het kenteken wilt overschrijven heb je niet alleen het de kentekencard nodig, maar ook de volledige tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen en in totaal 9 cijfers. Het eerste deel van de tenaamstellingscode bestaat uit 4 cijfers en deze ontvang je bij aankoop van de caravan van de dealer, of bij het RDW kenteken loket wanneer je bijvoorbeeld een caravan particulier koopt en overschrijft bij een kenteken loket. 

Het tweede deel van de tenaamstellingscode bestaat uit 5 cijfers en deze staan op de brief vermeld die je van de RDW krijgt thuis gestuurd en waarop ook het kentekenpasje geplakt zit. Voor die 5 cijfers staan vier lege vakjes en het is de bedoeling dat je daar de 4 cijfers van het eerste deel van de tenaamstellingscode op overneemt. Wij adviseren zelf altijd om het briefje waarop die 4 cijfers vermeld staan even aan de brief met het tweede deel van de tenaamstellingscode vast te nieten. Zo hou je altijd de juiste codes bij elkaar. 

Let op: Verwar de cijfers van de tenaamstellingscode niet met de meldcode!

Als je de brief van de RDW met het kentekenpasje thuisgestuurd krijgt dan is het de bedoeling dat je het pasje eraf haalt en onderweg altijd bij je hebt. De tenaamstellingscode moet je thuis goed bewaren want die heb je pas weer nodig als je de caravan ooit gaat verkopen. Let er bij het invullen van het eerste deel van de tenaamstellingscode in de lege vakjes wel goed op, dat je hier daadwerkelijk de vier cijfers van de tenaamstellingscode invult. Op hetzelfde briefje staat namelijk ook de meldcode vermeldt en die bestaat ook uit vier cijfers. Hier gaat het in de praktijk dus nog wel eens mis! De meldcode is gelijk aan de laatste vier cijfers van het chassisnummer en dit is hetgeen waar de verzekeringsmaatschappij vaak om vraagt. Vul je deze meldcode per ongeluk in als eerste deel tenaamstellingscode dan zal het overschrijven niet lukken en als je het briefje met het eerste deel van de tenaamstellingscode dan al hebt weggegooid dan heb je een probleem. Daarom adviseren wij ook altijd om het briefje met het eerste deel van de tenaamstellingscode vast te nieten aan de brief met het tweede deel. Dan komt het in de praktijk altijd goed.

Controleer je tenaamstellingscode online!

Als je niet zeker weet of de tenaamstellingscode die jij hebt wel klopt en je wilt zeker weten dat je niet voor niets bij het kenteken loket staat, dan is het mogelijk om online te controleren of je de juiste code hebt bij het juiste pasje. Dit doe je door op de website van de RDW zelf, dus niet bij andere websites(!), het documentnummer in te vullen, het eerste deel van de tenaamstellingscode en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Vervolgens druk je op de knop "doorgaan" en dan geeft de website aan of de code "juist" of "onjuist" is. 

Een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW

Stel nu dat je de tenaamstellingscode controleert en hij blijkt "onjuist" te zijn. Of je kunt het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode überhaupt niet meer vinden. Dan is er altijd nog een noodoplossing. Het is namelijk mogelijk om via de website van de RDW een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen. 

Als je het complete kentekenbewijs kwijt bent dan kun je een compleet nieuw kentekenbewijs aanvragen. Je krijgt dan 2 enveloppen thuisgestuurd, eentje met het kentekenpasje en eentje met de tenaamstellingscode. Dit kost op het moment van schrijven € 32,60 en het duurt enkele dagen voordat je beide enveloppen hebt ontvangen. Zorg er dus voor dat je dit indien nodig op tijd aanvraagt. 

Als je nog wel het pasje hebt, maar de tenaamstellingscode kwijt bent of dus per ongeluk de verkeerde code hebt ingevuld dan is het ook mogelijk om alleen een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen. Dit gaat een stuk sneller, want je kunt met behulp van je DigiD direct inloggen, via iDeal € 1,05 betalen (dit zijn de kosten op het moment van schrijven) en vervolgens ontvang je de nieuwe code direct in je e-mail. Mocht je er dus achterkomen dat de code niet klopt terwijl je al bij het kenteken loket staat met de koper, dan kan dit dus eventueel snel opgelost worden zodat je alsnog kan overschrijven en leveren. 

Een RDW kenteken loket, waar vind je die eigenlijk?

Een RDW kenteken loket is vaak gevestigd bij een PostNL servicebalie en die zijn op hun beurt weer aanwezig in supermarkten, bouwmarkten, sigarenwinkels, boekenwinkels, etc. Ook zijn er (auto-)bedrijven die zijn aangesloten bij Kentekenloket BV en waar je dus terecht kunt voor de overschrijving van je kenteken. Waar de dichtstbijzijnde overschrijf mogelijkheid is kun je terugvinden op de website van de RDW.

Zelf overschrijven met een kentekencard en DigiD

Tegenwoordig is het ook mogelijk om zelf het kenteken over te schrijven met behulp van DigiD. Dit geldt alleen voor de kentekencard en is niet mogelijk met het papieren kentekenbewijs. Het is hierbij van belang dat je het kentekenpasje en de volledige tenaamstellingscode beschikbaar hebt. Vervolgens moet de koper van de caravan de DigiD app op zijn smartphone hebben geïnstalleerd en hi of zij moet zich in die DigiD app hebben geïdentificeerd met een geldig legitimatiebewijs met NFC chip. Dit laatste wordt over het algemeen gevraagd bij de activering van de DigiD app, dus als de koper dit allemaal voor elkaar heeft kun je ervan uit gaan dat het zelf overschrijven moet gaan lukken. 

Vervolgens kan de koper naar deze pagina op de website van de RDW gaan en onder het tabje "Zo werkt online overschrijven" de tekst even lezen voor nadere toelichting en vervolgens op de knop "Voertuig overschrijven" klikken. Zo komt de verkoper automatisch in het proces terecht en is het een kwestie van goed lezen en één voor één de stappen doorlopen. 

In dit proces heeft de koper ook de mogelijkheid om het vrijwaringsbewijs per e-mail naar jou te verzenden dus zorg ervoor dat hij dit dan ook even doet. 

En nogmaals: We gaan alleen overschrijven als we zeker weten dat het geld op onze bankrekening staat! Heel veel succes met de aflevering!

Hoe kan ik het beste mijn caravan verkopen? Aan de dealer, particulier of via een caravanmakelaar?
Je caravan verkopen, dit kan je op veel verschillende manieren doen. Zo kan je je caravan verkopen aan de dealer waar je al jaren klant bent of aan een handelaar/inkoper. Je kunt het natuurlijk zelf particulier regelen, óf de caravan verkoop uitbesteden aan een caravanmakelaar. Wat van iedere optie de voordelen en nadelen zijn legt caravanmakelaar Patrick je in deze video uitgebreid uit. 1. Je caravan verkopen aan een caravanhandelaar / inkoper Wanneer je je caravan snel wilt verkopen dan kun je een caravanhandelaar benaderen of een inkoper via één van de inkoop platformen op internet. Het voordeel van deze optie is dat je snel kunt verkopen, direct het geld en het vrijwaringsbewijs beschikbaar hebt. Het nadeel is echter dat je de inkoper / handelaar niet kent dus dat het niet zo vertrouwd voelt als het verkopen aan je eigen dealer. Een ander belangrijk nadeel is dat je een prijs voor de caravan ontvangt die ver beneden de werkelijke marktwaarde van de caravan ligt.  2. Je caravan verkopen aan de merkdealer Een andere optie om je caravan te verkopen is natuurlijk het verkopen van je caravan aan je eigen merkdealer. Dit adres is over het algemeen vertrouwd omdat je hier...
Caravan gekocht of verkocht? Check deze tips voor een veilige betaling!
In deze video legt caravanmakelaar Patrick uit welke manieren er zijn om de betaling van de caravan te regelen. Van contante betaling tot betaling via een derdengeldenrekening van Notarieel Betalen, Patrick legt per manier uit wat de voor- en nadelen zijn. Zo kan je voor jezelf bepalen wat het beste voelt voor jou en zorg je er in ieder geval voor dat de betaling van je caravan veilig en goed verloopt!Optie 1: Contante betalingDe meest ouderwetse manier van betalen is natuurlijk middels een contante betaling. Het voordeel hiervan is dat je gelijk 'boter bij de vis' hebt. Je ontvangt direct je geld en kunt gelijk kunt oversteken. Het nadeel van een contante betaling is natuurlijk het risico dat je met dubieuze kopers te maken hebt. Het zou kunnen zijn dat ze je na de levering en overschrijving nogmaals bezoeken om je van je geld te beroven, of dat ze hiervoor iemand anders inschakelen. Zorg er daarom voor dat je bij een levering met contante betaling in ieder geval nooit alleen bent en dit alleen doet bij een koper die je al eens hebt gezien en vertrouwd. Een ander risico bij contante betaling is het ontvangen van vals geld. Wanneer je het geld...
Een caravan kopen: Kopen bij de dealer, bij een handelaar, particulier of bij een caravanmakelaar?
Wanneer je besluit een caravan te kopen kun je dit natuurlijk op verschillende manieren doen. Je kunt een caravan kopen bij de dealer, bij een handelaar, bij een erkend bedrijf, bij een particulier of je kunt je caravan kopen bij een caravanmakelaar. In deze video legt caravanmakelaar Patrick aan je uit wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende opties, zodat jij kan bepalen wat er het beste bij jou past.  Een caravan kopen bij de caravan dealer Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe caravan dan kom je vaak al automatisch bij de merkdealer terecht. De fabrikant maakt immers gebruik van het dealernetwerk om de nieuwe caravans op de markt te brengen. Maar ook voor het kopen van een gebruikte caravan kun je bij de dealer terecht. Vaak zijn de gebruikte caravans die de dealer aanbiedt inruil caravans, maar soms koopt de dealer ook actief gebruikte caravans in.  Het voordeel van een caravan kopen bij een dealerbedrijf is dat dit in de meeste gevallen een goed en vertrouwd gevoel geeft. Meestal krijg je bij de dealer ook nog 6 maanden of een jaar garantie op je gebruikte caravan en dat geeft natuurlijk een veilig gevoel. Het nadeel...
Een caravan kopen: Waar moet je op letten en hoe bepaal je welke caravan bij je past?
Op het moment dat je besluit een caravan te gaan kopen en begint met oriënteren komt er veel op je af. Het kan dan zomaar zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom legt caravanmakelaar Patrick je in deze video uit waar je zoal op moet letten als je een caravan gaat kopen.  Selectiecriterium 1: Het gewicht van de caravan Één van de belangrijkste selectiecriteria is het gewicht van de caravan. Het zou immers zonde zijn als je na dagen of zelfs weken zoeken eindelijk je droomcaravan hebt gevonden en dat vervolgens blijkt dat je die helemaal niet mag trekken. Dan kom je niet ver. Daarom is het van belang eerst eens uit te zoeken hoeveel kilo de caravan die je wilt aanschaffen maximaal mag wegen. Dit hangt af van 2 factoren: de maximale trekkracht van de auto en het rijbewijs waarover je beschikt.  Om vast te stelen hoe zwaar de caravan die je wilt gaan kopen mag zijn is het dus eerst van belang om uit te zoeken hoeveel je auto mag trekken. Dit kun je terugvinden op het kentekenbewijs van de auto. Hier staat onder het kopje "Aanhangwagen geremd" het gewicht wat de auto maximaal mag trekken. Stel dat...
Een caravan kopen: Waar moet ik op letten als ik een caravan ga kopen? Praktische tips van een caravanmakelaar!
Waar moet ik op letten als ik een caravan ga kopen? Dat is een vraag die veel (beginnende) caravankopers bezig houdt en die ons dan ook regelmatig wordt gesteld. In deze video geeft caravanmakelaar Patrick praktische tips over waar je op moet letten wanneer je bij een caravan gaat kijken. Hij geeft tips over belangrijke inspectiepunten bij het exterieur en hij vertelt ook waar je op moet letten bij het interieur. Zo kom je bij een bezichtiging van een caravan goed beslagen ten ijs. Veilig een caravan kopen bij een dealer of erkend bedrijf Wanneer je een caravan gaat kopen bij een merkdealer of bij een erkend bedrijf dan wordt deze caravan over het algemeen geleverd met een vorm van garantie. Je kunt er dan in de meeste gevallen vanuit gaan dat de betreffende caravan goed is nagekeken en indien er na aankoop toch mankementen zijn dan kun je hiermee terug naar de dealer. Dit geeft een vertrouwd gevoel en hier hoef je zelf dan over het algemeen ook minder kritisch naar de technische staat van de caravan te kijken. Dit in tegenstelling tot wanneer je een caravan gaat kopen bij een handelaar of een particulier. Je koopt de caravan dan zonder enige vorm...

Weektoppers